OLEİK ASİT

Oleik asit, doğada birçok bitkisel yağda ve% 30 hayvansal yağda gliserit formunda bulunan doymamış bir yağ asididir. İki kristal yapıya sahip olan oleik asit, C17H33COOH kimyasal formülü ile temsil edilen en önemli doymamış yağ asididir. Β-oleik asidin erime noktası 16.3 derece ve α-oleik asidin erime noktası 13.4 derecedir. Molekülün dokuzuncu ve onuncu karbon atomları arasında çift bağ vardır. Hücre zarı yapısında yeterli olan Omega 9 serisinden 18 karbon atomlu soluk sarı tekli doymamış yağ asididir. Endüstriyel sektörde stearik asit üretiminin bir yan ürünüdür. Yağ asidi jelinden basınç altında elde edilen sıvıdan yapılır. Düşük basınçta damıtılabilir ve havanın etkisi altında acı bir tat yayar. Oleik asit, iki hidrojen atomunu birleştirir ve stearik asit haline gelir. Nitrik asit ile okaliptüs asidine dönüştürülebilir.
 
Suda çözünmeyen yağ asitleri alkolde az çözünür ve eterde ve çoğu organik çözücüde çok çözünür. Doymamış bir yağ asidi olduğu için ilave reaksiyona neden olacaktır. Bileşiği elde etmek için brom ekleyin. Zeytinyağı bileşimindeki oleik asit içeriği% 71-91'dir. Fındık yağı ve ayçiçek yağı gibi bitkisel yağlarda da bulunur.
 
Yağ asitleri (veya tuzları) biyolojik sistemlerde olduğu kadar yaygın değildir. Bunun yerine, birçok doğal yağda (genellikle trigliseridlerde) yağlı maddeler olan yağ asitleri (oleik asit gibi) esterleri olarak bulunur. Yağ asitleri sabunlaştırma işlemiyle elde edilebilir.